alpinism utilitaralpinism utilitaralpinism utilitaralpinism utilitaralpinism utilitar

Taierile de intretinere - Tehnici de alpinism utilitar

Alpinism utilitar cu aplicatii in taieri, toaletari arboriLa intervale de câțiva ani (5-10) se efectuează tăieri de întreținere, menite să structureze creșterea și extinderea arborilor foioși (în cazuri rare, se poate aplica și la brazi, molizi etc).

Există patru tipuri de tăieri de întreținere arbori:

1. Elagajul, menit să elibereze zonele în care se trag firele de curent, unde se montează felinare sau indicatoare rutiere, de exemplu, încurajează arborele să își dezvolte coroana pe înălțime. Elagajul se face prin reducerea (tăierea, conform cu specia și modul de creștere) periodică a numărului de ramuri, în special cele care apar la baza arborelui, pe o întindere de 6-12 metri de la sol.

2. Emondajul este o operațiune de curățare adesea radicală, menită să refacă sănătatea arborilor în situația în care, din diverse motive legate de condițiile necorespunzătoare de creștere, aceasta a fost periclitată. Emondajul se face prin retezarea ramurilor laterale și adesea și a vârfului și încurajează creșterea de ramuri suplimentare (lăstari) și întărirea lemnului.

3. Întreținerea, cu rol de curățare și corecție, se face prin tăierea uscăturilor sau a ramurilor care sunt în parte uscate, eliberând astfel arborele de consumatori suplimentari, rărirea și scurtarea ramurilor acolo unde este cazul (pentru lumină și aerisire) și eliminarea lor, în situația în care cresc la baza trunchiului și, pe lângă aspectul inestetic, consumă resursele arborelui.  

4. Toaletarea, operațiune care se face cu scopul regenerării arborelui, se desfășoară și se planifică pe o durată de 5-7 ani și presupune tăieri consistente din structura arborelui de regenerat. În urma intervențiilor și pe parcursul mai multor ani, arborele este forțat să își adune resursele și să producă noi ramuri în direcția dirijată, iar aspectul final este reîntinerit.


Web Design Bucuresti    Valid XHTML 1.0 Transitional